Creëer vanuit je hart

  • Bericht gepubliceerd op:7 januari 2021
  • Berichtcategorie:Blog

Het is weer tijd voor ‘maak dit je beste jaar ooit’ acties. Maak nieuwe doelen, voornemens, targets, intenties en visionsboards. Snel, anders ben je te laat! Die druk en het moeten, ik word al moe als ik er alleen al naar luister. Doe het dit jaar eens radicaal anders. Manifesteer je eens niet de klere.

Ontspan. En geef je over aan de stilte aan niks doen. Sta jezelf toe om niets te hoeven en creëer vanuit je hart.  

Hoe? Met deze 7 handvatten en tips.

Tip 1: ga zitten en stop met doen, of afleiding zoeken (no games, no social, no Netflix)

  • Doe de verwarming, de open haard, of kaarsen aan.
  • Zet een kop thee, koffie of pak een glas water.
  • Installeer jezelf op een comfortabele stoel, bank of lekker kussen.
  • Pak een notitieboek, een schrift of een vel papier en een pen.

Tip 2: zet relaxte muziek aan (extra tip: deze naar binnen-keer-lijst is fijn)

Muziek kan je helpen om uit je hoofd in je lijf te zakken. Je wordt kalmer. Die rust en kalmte heb je nodig om goed naar je hart te kunnen luisteren. Om zonder te willen of te zoeken – dus geen duwen – inzichten op te laten komen.

Hoofd versus hart Leadership of the Heart Esther van Toledo

Tip 3: geniet van het niks

Laat de innerlijke stilte toe. Zeg tegen jezelf: ik laat alle gedachten en sensaties los. Ik observeer mijn in- en uitademhaling. Met elke ademhaling sta ik toe dat ik steeds meer ontspan en naar binnen keer. Geniet van het niks. Maak contact met het gebied achter je borstbeen, je hartcentrum. Richt je aandacht op dat gebied en haal nog een paar minuten diep adem.

Tip 4: geef jezelf toestemming om niks te moeten

Stel je eens voor dat je je aan niemand hoeft te verantwoorden. Dat jij mag kiezen wat jij het allerliefste wilt én dat alles mogelijk is. Je zit nergens aan vast, niet aan je werk, niet aan je woonplaats, niet aan relaties met anderen, niet aan je eigen of andermans verwachtingen. Je moét niks. En je mag alles. Wat gebeurt er dan?

Tip 5: follow your joy and interest

Tijd om die ene vraag te stellen aan je hart. Waar heb je nu echt zin in? Wat geeft joy? Wat heeft je interesse? Er kunnen beelden opkomen of woorden, observeer ze. Zonder oordeel. Je hoofd zegt waarschijnlijk ‘ja, maar daar heb ik niks aan’ of: ‘maar er moet wel geld verdient worden’. Luister naar je hart. Het kan iets ogenschijnlijks stompzinnigs zijn, als buikdansen of Grieks leren. Durf dat te volgen zonder rationele reden. Dat heb ik ook gedaan en zit nu thuis met een Griekse buikdanseres. Nee geintje. Luister maar naar de podcast, iets met koffie.

Tip 6: schrijf op en laat het gebeuren

Schrijf op wat er in je op gekomen is. Ook als je denkt: dit is raar, of dit hoort niet. Juíst dan. Laat het schrijven gebeuren, en doe het zonder oordeel of zelfcensuur. En probeer niet meteen de berg aan joy en interests te beschrijven, begin bij iets kleins: ik heb nu zin in een kop thee met een vriendin. Ik wil nu wandelen. Ik zou wel een dutje willen doen.

Tip 7: maak een stop-doing list

Ook waardevol om in kaart te brengen: wat kost energie? Waar zie je tegenop? Waar wil je mee stoppen? Dat kan van alles zijn: roken, bank hangen, werken in je huidige functie, relaties onderhouden, in de file staan, verslagen schrijven, alles zelf moeten doen. Schrijf op (met pen) wat in je opkomt. En laat ook hier het schrijven als vanzelf gebeuren, zonder dat je er iets van vindt.

Tip 8: doe niks.

Wacht tot het moment dat het goed voelt. Wacht tot je zin hebt om met een actie, inzicht, voornemen aan de slag te gaan. Laat je hart je leiden, en je wijsheid je inspireren.

Meer reflecteren? Je vindt extra tips in deze blog. Ook slim én leuk: meld je aan voor mijn mailinglijst. Ik zal je niet spammen. Integendeel: je ontvangt alleen waardevolle extra’s, tools of tips.