Nu je toch binnen zit, kun je net zo goed naar binnen keren

 • Bericht gepubliceerd op:26 november 2020
 • Berichtcategorie:Blog

Merk jij dat je je van alles af gaat vragen: is dit het nou? Wat wil ik echt? Wat wordt m’n volgende stap? Je kunt over die twijfel heen stappen, maar nu je toch meer bezinningstijd hebt, kun je net zo goed even doorpakken.  

Een goed persoonlijk leider zal zichzelf om de zoveel tijd herijken, en dat start met reflectie. En reflectie vereist stilte en geen gejaagdheid of afleiding zoeken. Klinkt heftig. Maar hé, wees eens eerlijk: wanneer pak jij nou echt een moment van stilte? Van luisteren naar je binnenste. Neem die gedwongen rust nu als voordeel. Wat 5 jaar geleden een goed idee leek, sluit nu niet meer aan bij wie je ten diepste bent of wat je ten diepste wilt.

Om je op weg te helpen, geef ik je korte tips om zélf aan de slag te gaan met jouw reflectie: de eerste stap naar je next level. Want reflecteren, kun je leren.

Stilte en rust

Door te reflecteren kun je zien en voelen wat er goed en minder goed gaat. Om dat te horen, moet je stil worden, ontvankelijk worden. Daarom is de cruciale eerste stap:

Tip 1: ga zitten en stop met doen.

En wat dan? Hoe kom je achter wat je ten diepste wilt? Niet door erover na te denken tussen alle bedrijven door, niet door je twijfel te uiten als een repeterende klaagzang, maar uit je hoofd te zakken. Want je monkey mind stuurt je alle kanten op en er komt geen inzicht.

Tip 2: stop de monkey mind

Muziek of meditatie kan je helpen om uit je hoofd in je lijf te zakken. Je wordt kalmer. Die rust en kalmte heb je nodig om écht goed voor jezelf op een rijtje te zetten wat er nu speelt in je leven of deze keuzes nog bij je passen.

Zet kalme muziek op en keer naar binnen. Ga naar tip 3.

Tip 3: luister naar je lijf

Je lijf is de antenne van je gevoel. Het geeft signalen af en kan als kompasnaald fungeren om je de juiste richting op te wijzen, maar zelden nemen we de tijd om te luisteren. Als je niet wegloopt van ongemakkelijke gevoelens of emoties, maar er juist mee gaat zitten, dan kun je veel inzichten krijgen. Hoe doe je dat?

 • Ga comfortabel zitten, sluit je ogen, met of zonder muziek aan, en neem je lichaam sensaties waar.
 • Welke sensaties zijn er nu? Laat ze toe. Observeer ze.
 • Waar voel je in je lijf die onrust of frustratie? Hoe groot is die plek? Welke sensaties kun je voelen? (Tintelen, warmte, een band, spanning, zwaarte)
 • De neiging is ervan weg te lopen of afleiding te zoeken, en de oplossing is juist ze toelaten.
 • Nu je ze toelaat, stel jezelf de vraag: waar gaat deze onrust of frustratie over? En schrijf op wat er in je op komt.

Een voorbeeld

Stel: je staat in de tuin te werken en toch voel je nog onrust. Door er bij stil te staan, kom je erachter dat je die onrust met name in je buik voelt en dat het de grootte heeft van een tennisbal. Door er contact mee te maken en het welkom te heten, ontdek je dat het gaat over gejaagdheid. Waar staat die gejaagdheid voor? De angst om niet nuttig te zijn: je zou nu toch ook iets heel anders kunnen doen? En omdat je de drang hebt om nuttig te zijn, ga je niet doen wat je eigenlijk wíl doen. Rust nemen en op de bank liggen. Door die druk heb je juist dat opgejaagde gevoel en ga je uitstellen wat je werkelijk wilt en nodig hebt nu. Als je meer luistert in het nu wat je werkelijk wilt, wordt het steeds makkelijker te horen wat je op het grote veld wilt. Welke baan of vakantie je echt wilt doen. Hoe meer je daar naar luistert, hoe meer het op je pad komt.

Toelaten: simpel en ingewikkeld

Toelaten lijkt een simpele techniek, dat dacht ik ook in het begin. Maar het is een van de moeilijkste. Echt toelaten, daar heb je lef voor nodig. Je zult van die onbehaaglijke gevoelens weg willen, vinden dat je je aanstelt, besluiten dat je er geen tijd voor hebt, op zoek gaan naar afleiding. Maar: om te krijgen wat je nog nooit gekregen hebt, moet je doen wat je nog nooit gedaan hebt, dus zet even door. Het is de moeite waard.

Tip 4: geniet van het niks

Na het toelaten, hou de fijne muziek aan. Keer vervolgens nog meer naar binnen. Naar innerlijke stilte. Zeg tegen jezelf: ik laat alle gedachten en sensaties los. Ik observeer mijn in- en uitademhaling. Met elke ademhaling sta ik toe dat ik steeds meer ontspan en naar binnen keer. Geniet van het niks. Maak contact met het gebied achter je borstbeen, je hartcentrum. Richt je aandacht op dat gebied.

Tijd om die ene vraag te stellen, aan je hart. Wat wil ik echt? Waar krijg ik energie van? Wat maakt mijn hart blij? Luister naar je hart. Er kunnen beelden opkomen of woorden, observeer ze. Kom langzaam terug. Noteer wat er ook maar op komt. En ga dat op een later tijdstip nog eens lezen en onderneem stappen.

Serieuze stappen zetten

Als je jezelf serieus neemt, is het tijd om serieus stappen te zetten. Neem de komende week eens tijd om de lijstjes hieronder te maken:

Tip 5: maak een overzichtelijk droomlijstje

Maak een lijstje van wat je zou willen. Alles mag. Denk niet na over of je er wel of geen geld mee kan verdienen. Dat komt later.

 • Hoe ziet jouw ideale week eruit?
 • Wat doe je dan? Waar ben je dan? Met wie?

Tip 6: maak een wees eerlijk-lijstje

Maak een lijstje van wat je dagelijks doet. Reëel en eerlijk.

 • Hoe ziet je week er nu uit?
 • Wat voor taken doe je nu? En waar ben je? Met wie?

Verschil mag er zijn

Als je op mij lijkt, dan is er waarschijnlijk een verschil tussen het lijstje bij tip 4 en het lijstje bij tip 5. Want ook ik voel me nog weleens onrustig, met mijn 13 jaar ervaring. Dan pas ik deze techniek toe, omdat ik weet dat iets me tegenhoudt om een nieuwe stap te zetten. Alleen ik weet niet meteen wat. Dan ruim ik tijd in om vanuit kalmte en kracht te bedenken wat me belemmert. En hoe ik dat kan omdraaien, en kan doorbreken naar mijn volgende niveau.

Tip 6: voel waar het schuurt

 • Laat het verschil tussen jouw lijstjes op je inwerken.

Tip 7: bepaal je belemmeringen

 • schrijf 2 dingen op die jou nu tegenhouden: wat maakt dat jij niet doet wat je zou willen?

Tip 8: kies waarmee je aan de slag wilt

 • kies één belemmering en neem actie richting je droomlijst.
 • het hoeft niet allemaal tegelijk. Eén kleine stap is genoeg.

Het lijkt heel wat, maar het is vrij simpel om te doen. Meer van deze pragmatische tools, tips of nieuws ontvangen? Schrijf je in op mijn mailing.

Meer reflecteren?
De tips hierboven zijn pragmatische richtlijnen. Wil je nou dieper gaan, of wil je een aanpak die precies bij jou past? Dan werk ik graag met je verder in een 1-op-1-sessie.