“Stap in je kracht”, zeggen we tegen elkaar

 • Bericht gepubliceerd op:5 november 2020
 • Berichtcategorie:Blog

Doorgaan tot het gaatje, dat was het motto van Willem. Zelfs toen het drie jaar geleden écht niet zo lekker met hem ging. “Ik had een hoge hartslag, slapeloze nachten, continu malende gedachten, en als ik op de weg een verkeerde afslag nam, draaide ik aardig door. Met lood in mijn schoenen ging ik naar mijn werk en met een kort lontje kwam ik weer thuis.” Hoe draai je dat om?

“Het was vijf voor twaalf”, vertelt Esther. “Hij zat op het randje. Je hoofd zegt doorgaan, maar je lichaam geeft signalen aan. En gelukkig luisterde hij en gaf hij daar precies op tijd gehoor aan.” Willem is sales operation manager in een logistieke transportmarkt en getrouwd met Patty. “Het ging niet goed met me”, beaamt hij. “Ik liep al weken met mijn ziel onder mijn arm, bleef thuis werkfrustraties herhalen, terwijl ik op mijn werk juist dichtklapte. Ik barstte al uit mijn vel als iemand een kopje liet vallen. Niet oké. Toen ik Esthers verhaal in de krant las, greep ik mijn kans en belde haar op. Nog steeds heb ik profijt van ons coachingstraject, inmiddels drie jaar geleden.”

Businesservaring en vertrouwen

“Esther heeft veel businesservaring. Ze kent de wereld waar ik in werk. The sky is the limit, veel uren maken, mooie auto’s rijden, zakelijke dinertjes aftikken. Maar ja, dat is niet waar het leven om gaat. Dat beschreef zij ook. En ze heeft zelf een burn-out gehad, iets waar ik destijds tegenaan zat. Toch dacht ik daar toen heel anders over. ‘Ik kom er wel uit, ik ben sterk zat, ik kan het wel alleen.’ Maar nadat ik voor de zoveelste keer niet uit mijn woorden kwam tijdens een vergadering, was de maat vol. Ik realiseerde me, dat ik mezelf niet meer was. Zodra ik Esther aan de telefoon had, wist ik: dit moet ik doen. Ze was kalm, luisterde en ik kon direct open naar haar zijn. Heel gek, maar ik vertrouwde haar meteen.”

Van malen naar mediteren

“Me weer rustig voelen, daar snakte ik naar. Ik was die eeuwige gedachtestromen en dat gemaal zo zat. Ik voelde me opgejaagd, en had weinig waardering voor mezelf. Complimenten aannemen lukte al helemaal niet. Tegelijkertijd hoorde ik mezelf zeggen als mensen vroegen, hoe ik me voelde: ‘Druk, maar goed’. Nou, niet dus. Het ging niet goed. Alleen had ik daar nog nooit open over gepraat. Laat staan dat ik het mezelf toestond om dat te voelen. Dat veranderde zodra ik met de coachingsessies begon.

Na de eerste meditatie van Esther dacht ik: wat is dit, joh. Dit gaat ‘m niet worden. Die muziek, dat stil zitten. Gelukkig heb ik doorgezet, en inmiddels kan ik mediteren niet meer wegdenken uit mijn leven.

Eindelijk rust

“Na de eerste paar coachingsessies ging mijn hartslag al naar beneden. Ik werd rustiger, voelde me minder overgeleverd aan mijn emoties. Het malen werd minder en ik werd me bewuster van wat kalmte me opleverde, en nog steeds oplevert”, legt Willem uit. “Eerst kalmeren, dan een moment alleen zijn voordat je de telefoon pakt en een moeilijk gesprek voert. Wachten met acteren totdat je in je kracht bent. Esther heeft me daar pragmatische tools voor geleverd die ik nog dagelijks gebruik en waar ik nog steeds baat bij heb.

Esther: “Willem schoot volautomatisch in zijn patronen in uitdagende situaties of in gesprekken met uitdagende mensen. Door die triggers kan het zijn dat je emotioneel reageert en achteraf spijt krijgt van wat je zegt. Maar dan ben je te laat. Tijdens ons coachingstraject verschoof dat moment van ‘te laat’ steeds verder naar voren, richting ‘op tijd’. De golf aan emoties na een trigger ging van lawine naar flinke sneeuwbal. De momenten waarop je met zo’n trigger wordt geconfronteerd blijven niet fijn, maar ze zijn niet meer zo overwhelming. Je geeft niet meer op, loopt niet meer weg, kruipt niet meer in je schulp. In plaats daarvan kom je gezond op voor jezelf vanuit een plek van kalmte en kracht. Oftewel, je bent in je hartstand.”

Lol maken

“Wat ik zo fijn vond aan de sessies met Esther, is dat we ook heel veel lol hadden. Het was niet alleen maar diep graven, patronen doorgronden en de confrontatie met oude pijn aangaan, soms lagen we tussendoor gewoon blauw van het lachen. Ik keek er echt naar uit. De eerste paar sessies kwam ik vooral tot rust, pas daarna gingen we de diepte in.”

Esther: “Eerst moest die heftigheid eraf, die scherpe randjes. Pas toen Willem kalmer werd, konden we dieper ingaan op zijn pijn. Inzoomen op zijn overtuigingen, patronen en triggers. Ik zag hoe hij weer zichzelf werd, ook in ingewikkelde situaties. En inderdaad, we hebben heel veel gelachen. Humor is een essentieel onderdeel van mijn coachingsessies.”

Blijvend resultaat

“De afgelopen drie jaar ben ik kalmer geworden. Ik spreek eerder uit wat ik denk en maak dingen niet meer zo groot in mijn hoofd. In gedachten hoor ik Esther ‘je moet het gewoon zeggen’, zeggen. Ik ben meer aan het wandelen, sport en lees meer en ben niet als een gek alleen maar aan het werk. Ik slaap beter. En als ik me wel wat onrustig voel, ga ik meer mediteren en deel ik mijn agenda anders in. Mijn telefoon staat soms op stil. Dat was een paar jaar geleden echt ondenkbaar. Ook geef ik mezelf minder vaak op m’n flikker. Ik durf nu te zeggen: dat heb je netjes aangepakt, Willem. Nou, dat heeft bijna vijftig jaar geduurd hoor. Ik ben echt trots op mezelf. Oprecht, vanuit mijn hart.

Soms maakt mijn vrouw Patty zich zelfs drukker om dingen dan ik. Dat ik in de afgelopen jaren de rust kon bewaren met blijvend resultaat, heeft ook mijn vrouw overtuigd om een traject bij Esther te gaan volgen. En het leuke is dat we nu samen dezelfde taal delen. We begrijpen elkaar eerder, hebben minder tijd nodig om uit te leggen wat we bedoelen en weten exact van elkaar wat onze triggers zijn. We helpen elkaar daarin, hebben er lol om en doen dezelfde meditaties: zoals gronden, stap in je kracht, bodyscan. Als een van ons ergens over twijfelt, dreigt te wankelen of van zijn koers af raakt, dan zeggen we tegen elkaar: ‘stap in je kracht’.”

Moment van de waarheid …

“Tijdens de intake van Willem bespraken we drie doelen voor zijn coachingstraject”, vertelt Esther.  “Ik ben zelf ook echt benieuwd hoe het is als je nu terugblikt. Wat is jouw reactie op deze drie doelen?”

 1. Van rationeel onrustig naar gebalanceerd rustig. Gelukt?
  Willem: “Ja. Zeker.”
 2. Beter aanvoelen wat er bij jezelf speelt en gezond voor jezelf opkomen.
  Willem: “Ook, ja zeker, gelukt”.
 3. Dingen beter bereiken in verbinding met anderen.
  Willem: “Zeker. Dat echt zeker. Ik merk elke dag nog het verschil”

“Dat is ook precies waarom ik je heb aanbevolen aan anderen en aan mijn vrouw. Patty en ik praten er veel over. En dat leerproces gaat continu door, leuk dat we dat nu samen kunnen doen. Maar die kalmte, dat is echte winst. Wat een ander ook doet, ik blijf die rust bewaren.”