Ik ga zwemmen

  • Bericht gepubliceerd op:17 september 2020
  • Berichtcategorie:Blog

Als je hoofd overuren draait, je controle probeert te krijgen, maar er niet uit komt, probeer dan eens je hart te vragen om een oplossing. Dat het werkt, ontdekte een CFO die meedeed met een hartmeditatie tijdens een live-event van Leadership of the Heart. En hij had een doorbraak.

Wat te doen als je hoofd vol loopt, en je voelt alsof je achter de feiten aanloopt. Herken je het volgende? Je hoofd zegt: nog eerder starten, langere dagen maken, harder werken en meer to-do lijstjes maken. Het resultaat? Iedereen – jij inclusief – overwerkt, gestrest. En onder die druk worden meer fouten gemaakt dan je lief is.

Een hoofd onder druk is als een hamster in een rad. Dezelfde repeterende gedachten en blijven doen wat we al deden. Meer van hetzelfde, of zoals Einstein het zegt: “insanity; is doing the same thing over and over again and expecting different results”. Wat ook kan is naar binnen gaan en om de wijsheid van je hart vragen. Daar is lef voor nodig. Niet geijkt, wel keiHart resultaat.

Blauw

Voor mijn neus: 120 Chief Financial Officers (CFO’s) tijdens een live event. En ik wilde een hartmeditatie gaan doen. Voordat ik het podium op ging werd ik door de organisatie al drie keer gewaarschuwd: “Zou je dat wel doen? Ze zijn allemaal blauw. Als je toch besluit om het niet te doen en in plaats daarvan denkt: kunnen we een film starten: zeg het maar, Esther”. Het ging dus om de ‘blauwe types’ uit het fameuze DISC-model. De mensen die van organiseren houden, die voorzichtiger reageren en lekker analytisch zijn. “Weet je het zeker, Esther?” En toen zei ik: “Ja, ze zijn blauw. Maar ze hebben toch een hart?” Dus daar ging ik.

Als je hoofd er niet meer uitkomt

Tijdens mijn keynote speech nodigde ik de CFO’s uit om een hartmeditatie te doen. Doel: een businessprobleem oplossen waar je met je hoofd niet uitkomt. Stel je een situatie of thema voor waarmee je al langere tijd worstelt. Denk aan: ingewikkelde gesprekken met je team, moeizame vergaderingen, een verandering die je door wil zetten maar waarin mensen niet met je meebewegen. En vul zelf in.

We zijn gewend om dan te gaan duwen, steeds harder te doen wat we al deden. Wat niet werkt. Wat als je dan niet je hoofd, maar je hart gebruikt. Ik koppel de intelligentie van het hart graag aan pragmatische businessproblemen.

Vraag het je hart. En kijk wat er gebeurt.

Ongekend

Mijn keynote speech leidde tot een daverend applaus en ze deden allemaal mee, die 120 ‘blauwe’ – voornamelijk – mannen in pak, met mijn 10 minuten durende hartmeditatie. Na afloop kwam er een CFO naar me toe en zei: “Esther, dit was ongekend. Ik dacht eerst: wat is dit voor onzin? Toch stelde ik me er voor open. Onder het mom van: baadt het niet dan schaadt het zeker niet. Mijn bedrijf gaat gebukt onder zijn eigen succes, mijn personeel loopt op de tenen, en ik help waar ik kan, maar we hebben het lek nog niet boven. Tijdens de hartmeditatie stelde ik mijn medewerkers de vraag: hoe kan ik jullie helpen in deze drukke tijden?”

Dit was de man die had besloten om nog harder te werken, langere dagen te maken, vroeger op kantoor te zijn om zijn medewerkers te helpen. De man die al tijden aan het piekeren was. Die man kreeg nu een verrassend antwoord vanuit zijn hart. “Ik heb tijdens de hartmeditatie een totaal nieuw inzicht gekregen. Mijn medewerkers vroegen namelijk: wil je weer gaan zwemmen?”

Business grows where energy flows

Vóór de groeispurt van zijn bedrijf nam hij elke ochtend een frisse duik in zee. Hij woonde namelijk vlakbij het strand en startte zo zijn dag. Al een tijdlang had hij die frisse duik ingewisseld voor meer uren op kantoor. Om er te zijn voor zijn medewerkers en ze te helpen waar hij kon. Nu realiseerde hij zich dat dat averechts werkte. “Een goed leider is een baken van kalmte en kracht in onrustige tijden. Dan is je lijf kalm, je hart rustig, en je hoofd helder. Dus ik ga weer zwemmen. Ik check het morgen bij mijn personeel, maar ik ga weer zwemmen.”

4 gouden tips

Zorg voor rust in drukke tijden. Laat de controle los. Maak je agenda leeg voor stilte en reflectie. Stap uit die hectische energie. Dat voelt tegenstrijdig, maar het is echt de enige manier. Ik ken een bestuurslid bij een telecombedrijf die, als zij merkt dat ze het overzicht kwijtraakt, haar agenda leegmaakt en gaat zeilen. Dan komt de rust terug en ook de inzichten. Als jij niet kalm bent, heb je geen overzicht en straal je niet de juiste energie uit. Juist in roerige tijden zijn we op zoek naar leiders die overzicht hebben, en die vanuit kalmte niet gestrest reageren.

Dus:

  1. maak je agenda leeg;
  2. doe iets waar je rustig van wordt: ga zwemmen, zeilen, wandelen in natuur, etc.
  3. stap uit de hectiek neem afstand
  4. vraag het je hart in meditatie

Ook tips en tools ontvangen?

Ik richt me op hoe je het hart pragmatisch kunt gebruiken in business-situaties. Regelmatig mail ik krachtige tools en tips om tot creatieve oplossingen te komen in tijden van hectiek. Mis niks, schrijf je in.