Wat is Leadership of the Heart #1

  • Bericht gepubliceerd op:28 januari 2021
  • Berichtcategorie:Blog

Hoe maak je keuzes vanuit je hart in business? En wat levert het op? Waarom is het hart een gemiste bron van intelligentie in het zakendoen? Heb je daar concrete voorbeelden van? Die vraag krijg ik regelmatig. U vraagt, wij draaien. Hier een business case van een ondernemer die ik heb mogen begeleiden. Zijn naam is fictief, maar het verhaal is echt.

Er was eens een ondernemer, Mark, die 2 jaar geleden een gewaagde stap maakte om uit dienst te gaan bij zijn werkgever en voor zichzelf te beginnen. Hij wilde dingen maken waar mensen blij van worden en complexe zaken simpel maken. Zijn eerste opdrachtgever werd tegen verwachting in zijn voormalig werkgever. Je denkt: top, kat in het bakkie. Hoofd stil, want er is zekerheid.

Maar na een tijdje begon het hart te knagen en kreeg hij dezelfde problemen als toen hij in dienst was. Niet raar als het dezelfde persoon betreft, toch? Toch even doorzetten, want net een nieuw huis gekocht. Je kent het wel, het hoofd zegt: “Ja maar, er moet toch ook brood op de plank komen!”

Krachtige tip
Een uitgeput, verlamd gevoel. Terwijl hij 3 dagen voor zijn voormalige opdrachtgever werkte, had hij op die andere 2 dagen geen energie om aan de slag te gaan voor zichzelf. De crux zit ‘m in het volgende: als je werk doet dat geen energie maar wel zekerheid geeft, dan is dat een ticket naar een zwaar en stroperig leven. Je roept dat je tevreden bent, maar ben je ook gelukkig? Of heb je die vraag begraven in to-do-lijstjes? Dat is vanuit je hoofd een leven leiden.

Hoe dan wel?
Naar je hart luisteren. Dat cliché waar ik vroeger heel boos over werd. En dacht: hoe dan? Nu is het mijn missie om het hart pragmatisch toepasbaar te maken in het zakendoen en het dagelijks leven. Niet dat zweverige gedoe, maar hoogstwaarschijnlijk wel met weerstand van je mind. Want de oplossing is simpeler dan je hoofd wil geloven. Ga ik zo meer over vertellen, eerst nog even dit.

Je hart is een ingebouwde energiemeter en je lijf is een kompas. We zijn alleen vergeten hoe we moeten luisteren en raken ondertussen steeds meer uit koers. Tot je op een gegeven moment niets meer bent dan de som van je zekerheiden en beperkingen en niks van je volle potentieel nog tot expressie komt. Moet je wel durven.

Lef
Wie durft zekerheden los te laten? Te vertrouwen op datgene wat je energie geeft, dat te volgen en te ontdekken dat dat niet alleen je hart vult, maar ook je bankrekening? Echt? Yep, ik ben er het wandelende voorbeeld van. En met mij de honderden cliënten die ik heb mogen begeleiden. Bovendien ben ik miljonair in joy, energie en magische momenten. Is dat niet precies de reden waarom je in de eerste plaats geld wilde verdienen?

Terug naar Mark
Hij zat in de rats. De bankrekening liep vol en hij liep leeg. Zijn vragen: hoe krijg ik meer rust, meer energie? Hoe kan ik vanuit flow, ease & joy handelen? Hij twijfelt: “Moet ik de zekerheid bij mijn opdrachtgever opgeven en totaal alleen door met ondernemen? Vanuit eigen kracht nieuwe klanten aantrekken bij wie ik wel dat goede gevoel heb?” En wat wil het geval, zijn opdrachtgever legt op dat moment een voorstel op
tafel om hun contract te verlengen, net terwijl hij overweegt te stoppen.

Terzijde: in mijn ervaring werkt het universum altijd zo. Vlak voor een keuze vanuit je hart, zegt het leven: weet je het zeker?

Marks ratio boert nog even op: “Ja maar Esther, de opdrachten vind ik wel heel leuk”. Ik glimlach. Ja dat geloof ik, maar de 70% eromheen niet. Het is alsof je flink betaalt in een restaurant waar het eten goed is, maar de bediening ruk. Ga je terug?

Hoofd versus hartintelligentie
Het hoofd wil keuzes maken, en snel. A of B. A of B?! En het herhaalt wat het al weet. Als ik A kies, dan gebeurt er X, en als ik voor B ga, dan gebeurt er Y. Wat te doen? De druk wordt opgevoerd. De deadline nadert. Mark kwam twee dagen voordat hij het antwoord moet geven aan zijn opdrachtgever bij mij, en vertelde mij over zijn hoofdkeuzes.

Maar zoals Einstein al zei: ‘we cannot solve our problems on the same level of thinking that created them’. Voor de oplossing moet je uit je hoofd in je hart zakken. Een level dieper. Toen kwam er een derde mogelijkheid bij Mark op die niemand had voorzien, ik ook niet.

Wat heeft Mark gedaan?
Hoe zorg je dat je niet alleen de intelligentie van je hoofd maar óók en vooral je hartintelligentie gebruikt? Heel simpel. Mark is in rust gaan zitten, heeft mijn keer-naar-binnen-lijst aangezet en is gaan mijmeren. Vanuit ontspannen hartstand krabbels maken viel het antwoord binnen: ik wil niet nadenken over wel of niet. Ik wil geen keuze maken, want dit is niet mijn timing. Dat voelde goed, hij wist dat dit het  antwoord was. En dan opent zich een nieuwe vraag: hoe ga je dat overbrengen? Daar voelde hij: als dit mijn keuze is, dan komt de manier van overbrengen ook vanzelf. Dat deed het. En hoe.

De dag van hét gesprek
De dag van het gesprek: gespannen maar vol zelfvertrouwen schuift Mark aan bij zijn opdrachtgever. “En, ga je ons contract verlengen?” Mark antwoordt: “Nee” en vertelt eerlijk waarom. “Omdat dit mij vastlegt in keuzes die ik nog niet wil maken, daar ben ik nog niet uit. En ik gun mijzelf daarvoor de tijd. Wat ik zeker weet, is dat ik mij nu niet kan vastleggen. Dat is mijn antwoord” De andere kant boert nog wat frustratie op, en toch valt de reactie reuze mee.

De opdrachtgever schakelt naar: “Prima, dan ga ik iemand anders zoeken” en gooit er een klein dreigement uit: “Als je straks wel wilt, kan het zijn dat er geen werk voor je is.” Maar voor een leider vanuit het hart die in overvloed en zichzelf gelooft, is dat ronduit grappig. Mark glimlacht, hij weet beter. Daarna de opluchting. Hij voelde aan alles: dit is de juiste keuze. En vol vertrouwen en in zijn kracht, onderneemt hij succesvol verder.

Dat is Leiderschap vanuit het Hart
Niet geloven in de angsten van je hoofd. Ontspannen, niet krampachtig proberen jezelf ‘eruit te denken’. Uit je hoofd in je lijf en in je hart zakken. Toen kwam de derde mogelijkheid op, die het hoofd niet had gezien. En dan met dat inzicht dat uit de intelligentie van je hart komt, in actie komen. Dat is leiderschap tonen. Alleen naar het hart luisteren, daar heb je niks aan. Je moet dan wel de ballen hebben om daadkrachtig op dat inzicht te acteren. Dát is Leiderschap vanuit het Hart.

Bonustip: Mijn ‘keer-naar-binnen-Spotifylijst’ stel ik jou ook ter beschikking. Je vindt ‘m hier. Misschien is het wel een magische lijst. Ook mijn copywriter heeft ‘m gebruikt en kwam erachter dat ze iets anders wilde doen. Tja. Het leven is.

Bonusbonustip: Houd mijn blogs in de gaten. Mijn plan is om een serie van verhalen te vertellen die concreet maken wat leiderschap vanuit het hart is. Vandaar dat er #1 staat.